Laserul dentar – tratamente stomatologice fără durere

Laserul dentar | Clinica Sala Palatului

Ce este laserul dentar?

Laserul dentar presupune folosirea tehnologiei laser pentru rezolvarea unui număr mare de afecțiuni dentare. Este o tehnologie prezentă de aproape 30 de ani pe piața stomatologică, care a beneficiat însă de multe îmbunătățiri de-a lungul timpului.

Cu ajutorul laserului dentar, proceduri care implica țesut moale sau os pot fi rezolvate într-un mod mult mai confortabil pentru pacient, comparativ cu procedurile clasice ce implică freze sau alte instrumente non-laser.

LASER – este acronimul pentru Lumina Amplificată de Stimulare a Emisiilor de Radiații. Instrumentul creează o sursă de lumină într-un fascicol foarte focusat și subțire. Atunci când atinge țesutul, această lumină poate avea diferite efecte, de la stimularea țesutului la tăierea acestuia, pentru diferite manevre chirurgicale.

In ce proceduri este folosit laserul dentar?

Laserul dentar poate fi folosit pentru a trata:

  • Hipersensibilitatea dentară
  • Carii dentare
  • Parodontoza
  • Albiri dentare
  • Proceduri chirurgicale

Laserul dentar in parodontologie

Laserul dentar are diferite aplicații in parodontologie, precum:

  • Eliminarea tartrului dentar
  • Tratamentul canalului
  • Bio stimulare
  • Incizii și alblație
  • Excizare de țesut moale
  • Reducerea concentrației bacteriene

Există dovezi clare care demonstrează că laserul dentar reprezintă o opțiune foarte bună în reducerea bacteriană și în coagulare. Laserul crește gradul de sterilizare la nivelul țesutului moale, reducând astfel bacteriemia și scăzând inflamația, edemele și cicatricile dentare. Astfel, reprezintă o opțiune la îndemână în realizarea gingivectomiilor și gingivoplastiilor.

Efectele dovedite ale laserului dentar in parodontologie sunt:

Durerea redusă: Terapia laser blochează receptorii dureroși transmiși de la zone afectate. Astfel, se scade sensibilitatea nervoasă și percepția durerii.

Reducerea inflamației: Cu ajutorul laserului dentar vasele de sânge și de le limfă de la nivelul cavității bucale își măresc diametrul, proces denumit vasodilatație. Astfel, celulele inflamatorii, lichidul din edeme dar și lichidul limfatic se drenează mai ușor, rezultatul final fiind o scădere considerabilă a inflamației locale.

Vindecare mai rapidă a țesutului și promovarea creșterii celulare: fasciculele de lumină emise de laser pătrund profund în țesutul moale, stimulând astfel centrii de producere celulară. Această stimulare crește energia disponibilă a acestor celule, cauzând o absorbție crescută de nutrienți.

În cadrul Clinicii Sala Palatului, Dr Nazira Youssuf, medic specialist parodontologie vă așteaptă la un consult pentru a stabili cel mai bun plan de tratament laser pentru dvs.

Aparatul dentar Damon

Aparat DAMON | Clinica Sala Palatului

De ce sunt importante aparatele dentare?

Există multe tipuri de aparate ortodontice: mobile, fixe, invizibile (gen gutiere) pentru realinierea dinților, reantrenarea mușchilor și stimularea creșterii maxilarelor. Aparatele ortodontice acționează prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor. În funcție de severitatea problemei, medicul ortodont va recomanda aparatul corespunzător.

Tratamentul ortodontic este foarte important deoarece corectează relația intermaxilară astfel încât masticația să fie corectă, gingiile sănătoase și dinții puternici. Alinierea danturii este necesară și pentru rezolvarea problemelor maxilo-faciale astfel încât pacienții să poată pronunța corect cuvintele în timpul comunicării verbale. Tratamentul ortodontic are, desigur, și rol estetic. Aduce zâmbetul pe buze și redă încrederea în sine.

Ce fel de afecțiuni stomatologice pot fi tratate prin aparatul dentar?

Cele mai frecvente anomalii maxilo-faciale sunt:

  • Supraocluzia verticală când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor inferiori;
  • Ocluzia inversă creează aspect de buldog când dinții frontali inferiori sunt mult ieșiți în față sau cei superiori sunt retrași mult în spate;
  • Ocluzia încrucișată când la o mușcătură normală dinții superiori nu se potrivesc peste cei inferiori, în partea din față;
  • Ocluzia deschisă presupune existența unui spațiu între suprafețele ocluzale ale dinților frontali sau laterali atunci când mușcătura se face pe dinții posteriori;
  • Malocluzia pe linia mediană când centrul dinților frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinților frontali inferiori;
  • Dinți distanțiali când exista spații interdentare mari numite și breșe dentare. Acestea apar dacă dinții nu reușesc să umple toată arcada sau lipsesc;
  • Înghesuire dentară când dinții nu au suficient spațiu pe arcada dentară.

Dacă aveți unul dintre aceste semne, sunteți un potențial candidat pentru tratamentul ortodontic. Totuși, numai medicul ortodont poate determina dacă aveți nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unui diagnostic complex care include anamneza medicală, examenul clinic, mulajul danturii și radiografii, ortodontul decide dacă se recomandă tratamentul ortodontic și elaborează un plan de tratament individual.

Ce este aparatul dentar DAMON?

Sistemul DAMON este un aparat ortodontic inovator, care oferă o soluție modernă și precisă pacientului.

Principalele beneficii ale aparatului DAMON sunt rezultatele eficiente, într-o perioadă redusă de timp, cu mai puține extracții dentare și cu o îngrijire mult mai ușoară.

Sistemul DAMON este un aparat de tip autoligaturant, față de unul de tip clasic. Ce presupune asta?

Spre deosebire de brackeții tradiționali, care folosesc ligaturi elastice sau metalice pentru prinderea arcului, cei Damon au un sistem special de prindere și glisare care susține arcul și permite o mișcare mai rapidă și confortabilă a dinților, fără presiunea care provoca durere, acesta fiind și primul avantaj al acestui sistem. Arcurile speciale high-tech cu memorie mișcă dinții cu forțe mai blânde însă mai eficient, ceea ce duce la scurtarea duratei tratamentului. În aceeași idee, aparatul Damon necesită mult mai puține reactivări, față de un aparat clasic cu elastic. La aparatele dentare clasice este necesar controlul lunar, însă pentru aparatul dentar Damon controlul se face o dată la 2 luni, chiar la 2 luni și jumătate. În tot acest timp, acțiunea aparatului dentar Damon este exercitată cu aceeași intensitate și constanță.

Dincolo de beneficiul adus de scurtarea timpului de tratament și al reducerii durerii, un avantaj important pentru pacient, probabil cel mai important avantaj al sistemului Damon este cel funcțional.

Acest rol funcțional se traduce prin posibilitatea rezolvării oricărei anomalii dentomaxilare la orice vârstă, fără extracții dentare. Această posibilitate vine din capacitatea acestor aparate dentare de a stimula procesele de creștere osoasă prin intermediul dinților.

Vezi oferta specială pentru aparatul dentar Damon aici clinicasalapalatului.ro/aparat-ortodontic-damon-system/

Migrena – cefaleea al cărei diagnostic implică mai multe specialități

Afecțiunea medicală cu numele de migrenă este des auzită, atât în mediul medical cât și în alte conjuncturi mai colocviale. Este foarte probabil ca fiecare dintre cititorii acestui articol să fi avut cel puțin o migrenă de-a lungul vieții, aceasta putând sau nu să fie tratată corespunzător. Ce este de fapt migrena, și de cine este ea tratată?

Ce este migrena?

Migrena este o formă de cefalee care poate cauza o durere trepidantă sau pulsatilă, de obicei în partea laterală a capului. Este de cele mai multe ori acompaniată de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunete – fono – și fotofobie. Atacurile de migrenă pot dura de la câteva ore la câteva zile, iar severitatea durerii poate interfera cu activitățile de zi cu zi.

Pentru o parte dintre pacienți, un simptom de alarmă poate fi așa numita aură premigrenoasă.

În întreaga lume, aproximativ 144 milioane de oameni se confruntă cu migrene cronice. În cazul celor episodice, numărul femeilor este de 3 ori mai mare decât cel al bărbaților. Identificarea tipului de migrenă te poate ajuta să afli care este cel mai bun tratament pentru a o trata.

Simptomele în migrenă

Migrenele pot afecta atât copiii cât și adulții, și de cele mai multe ori evoluează în 4 stadii: prodrom, aura, faza de atac, și postdromul.

Prodromul reprezintă mici schimbări ce pot fi sesizate cu câteva zile înainte de apariția migrenei, cum ar fi: constipația, schimbări de dispoziție, durere de ceafă, urinare excesivă.
Aura poate include tulburări vizuale, precum flash-uri de lumină sau puncte oarbe, sau altele precum furnicături în zone ale feței sau membrelor. De asemenea, pot să apară și dificultăți în vorbire.

Atacul migrenos durează de la 4 la 72 de ore daca este lăsat netratat.

Postdromul este reprezentat de starea de oboseală, confuzie post migrenă, ce poate dura până la o zi.

De cine este tratată migrena?

De cele mai multe ori, migrena în totalitatea simptomelor sale este tratată de către medicul specialist neurolog.

Acesta va face o evaluare neurologică completă, trecând astfel în revistă toate manifestările posibile la nivelul sistemului nervos central și periferic. O migrenă nu este în mod normal un semn de alarma pentru alte afecțiuni neurologice mai avansate, dar poate să însoțească anumite traumatisme sau afecțiuni vasculare la nivelul encefalului.

Mulți pacienți primesc însă diagnosticul de migrenă în urma vizitei la medicul ORL, pentru o migrenă ce poate fi asociată cu o sinuzită, afecțiune de asemenea frecventă, cu un tratament mult mai bine stabilit. În funcție de simptomele asociate, medicul ORL poate trata singur aceasta migrenă, sau poate direcționa pacientul către un medic neurolog.

Tratamentul în migrenă poate fi constituit din analgezice de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Aspirina și paracetamolul sunt recomandate în situațiile de migrenă ușoară până la moderată având efecte benefice și efecte adverse mai puține dar există și medicamente specifice pentru migrenă.

Pentru un diagnostic și tratament corect al migrenei, în Clinica Sala Palatului abordăm această afecțiune multidisciplinar, cu ajutorul echipei de neurologie și ORL.

Programează-te și tu la o consultație chiar acum la tel. 0731.345.129 sau pe https://www.clinicasalapalatului.ro/programare-prin-email/ 

Rolul Profilaxiei dentare la copii – Fluorizarea și sigilările dentare

Ce este igienizarea dentară?
Dinții au un rol important, având valoare funcțională, dar și estetică. Cavitatea orală a copiilor este în continuă dezvoltare. Cele mai mici modificări nefavorabile pot avea consecințe pe termen lung. Pentru a evita apariția problemelor dentare este recomandat ca vizitele la medicul pedodont să se realizeze cât mai devreme, ideal în primul an de viață. În cadrul vizitelor stomatologice periodice se realizează o igienizare profesională cu ajutorul unor perii și paste abrazive sau cu un jet de aer cu pulbere abrazivă, ce curata mult mai eficient dinții. Astfel, vă asigurați că copiii dumneavoastră au un zâmbet sănătos și sclipitor, lipsit de carii dentare.
De ce este importantă fluorizarea dentară?
Fluorul este un mineral regăsit în multe alimente, precum și în apă. Fluorul ajută la întărirea smalțului, făcându-l mai rezistent la carii. Totodată, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente și scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea orală o produc.

Cum se realizează fluorizarea ?

Fluorizarea dentară este o procedură ușor acceptată de copii, ce presupune aplicarea unui gel concentrat de fluor pe fiecare dinte în parte. Fluorizarea se realizează de către medic, în cabinetul stomatologic, de 2-4 ori pe an, în funcție de riscul de a dezvolta carii al fiecărui pacient. Fluorizarea este recomandată tuturor pacienților, dar în special celor care au un risc crescut de a dezvolta carii și purtătorilor de aparate ortodontice.

Care sunt avantajele fluorizării dentare?

  • reduce riscul apariției cariilor dentare
  • diminuează hipersensibilitatea dentară
  • protejează împotriva atacului acid
  • întărește structura dintelui

 

Sigilările dentare la copii. Ce este sigilarea dentară?
Sigilarea dentară este un tratament preventiv, destinat în special copiilor. Scopul sigilării dentare este prevenirea apariției cariilor la nivelul suprafețelor retentive (de exemplu, suprafața cu șanțuri și fosete a molarilor și premolarilor). Sigilarea molarilor temporari se realizează în jurul vârstei de 3-4 ani. Sigilarea molarilor și premolarilor permanenți este recomandat să se realizeze la scurt timp după ce aceștia erup, întrucât în această perioadă sunt mai predispuși să fie afectați de caria dentară. De exemplu, sigilarea primului molar permanent, care erupe în spatele molarilor temporari, fără a înlocui un alt dinte, se realizează în jurul vârstei de 6 ani. Premolarii se sigilează imediat ce erup, între 9 și 11 ani, iar al 2-lea molar permanent se sigilează la 12 ani. De reținut că, odată apărută caria dentară, tratamentul stomatologic este mai complex, mai costisitor și poate fi de mai lungă durată, în special dacă apar complicații. Prin urmare, cea mai bună conduită medicală este prevenția, iar sigilarea dentară este un tratament ce se poate realiza rapid și este ușor acceptat de copii.

Ce presupune sigilarea dentară?
Sigilarea se poate aplicat pe o suprafață pe care nu a apărut încă o leziune carioasă. Înaintea aplicării sigilării dentare, suprafața ocluzală a molarilor sau premolarilor este curățată cu perii și paste abrazive și atent examinată. Ulterior se aplică un material special, ce pătrunde în șanțuri și fosete, creând astfel o suprafață neretentivă pentru alimente și placa bacteriană. De reținut că sigilarea dentară protejează doar suprafețele pe care a fost aplicată, prin urmare o igienă oro-dentară corectă este esențială pentru a avea un zâmbet sănătos. De asemenea, se recomandă realizarea controalelor stomatologice periodice, la intervalele de timp recomandate de medicul pedodont, în funcție de riscul la carie.

 

În luna iunie v-am pregătit un Pachet Healthy Smile for Kids pentru sănătatea dentară a copiilor, la un preț special de 250 de lei. Acesta include:

  • Periaj profesional
  • Airflow
  • Detartraj
  • Fluorizare
  • Bonus: 2 sigilări la preț de una

Alegeți ce este mai bun pentru copilul dumneavoastră!

Promoția este valabilă exclusiv în Clinica Sala Palatului până la 30.06.2022.

Pentru programări sunați la 0731.345.129 sau accesați: https://www.clinicasalapalatului.ro/programare-prin-email/.

Dr Raluca Vacaru
Medic specialist pedodontie
Clinica Sala Palatului