
Ce este laserul dentar?
Laserul dentar presupune folosirea tehnologiei laser pentru rezolvarea unui număr mare de afecțiuni dentare. Este o tehnologie prezentă de aproape 30 de ani pe piața stomatologică, care a beneficiat însă de multe îmbunătățiri de-a lungul timpului.
Cu ajutorul laserului dentar, proceduri care implica țesut moale sau os pot fi rezolvate într-un mod mult mai confortabil pentru pacient, comparativ cu procedurile clasice ce implică freze sau alte instrumente non-laser.
LASER – este acronimul pentru Lumina Amplificată de Stimulare a Emisiilor de Radiații. Instrumentul creează o sursă de lumină într-un fascicol foarte focusat și subțire. Atunci când atinge țesutul, această lumină poate avea diferite efecte, de la stimularea țesutului la tăierea acestuia, pentru diferite manevre chirurgicale.
In ce proceduri este folosit laserul dentar?
Laserul dentar poate fi folosit pentru a trata:
- Hipersensibilitatea dentară
- Carii dentare
- Parodontoza
- Albiri dentare
- Proceduri chirurgicale
Laserul dentar in parodontologie
Laserul dentar are diferite aplicații in parodontologie, precum:
- Eliminarea tartrului dentar
- Tratamentul canalului
- Bio stimulare
- Incizii și alblație
- Excizare de țesut moale
- Reducerea concentrației bacteriene
Există dovezi clare care demonstrează că laserul dentar reprezintă o opțiune foarte bună în reducerea bacteriană și în coagulare. Laserul crește gradul de sterilizare la nivelul țesutului moale, reducând astfel bacteriemia și scăzând inflamația, edemele și cicatricile dentare. Astfel, reprezintă o opțiune la îndemână în realizarea gingivectomiilor și gingivoplastiilor.
Efectele dovedite ale laserului dentar in parodontologie sunt:
Durerea redusă: Terapia laser blochează receptorii dureroși transmiși de la zone afectate. Astfel, se scade sensibilitatea nervoasă și percepția durerii.
Reducerea inflamației: Cu ajutorul laserului dentar vasele de sânge și de le limfă de la nivelul cavității bucale își măresc diametrul, proces denumit vasodilatație. Astfel, celulele inflamatorii, lichidul din edeme dar și lichidul limfatic se drenează mai ușor, rezultatul final fiind o scădere considerabilă a inflamației locale.
Vindecare mai rapidă a țesutului și promovarea creșterii celulare: fasciculele de lumină emise de laser pătrund profund în țesutul moale, stimulând astfel centrii de producere celulară. Această stimulare crește energia disponibilă a acestor celule, cauzând o absorbție crescută de nutrienți.
În cadrul Clinicii Sala Palatului, Dr Nazira Youssuf, medic specialist parodontologie vă așteaptă la un consult pentru a stabili cel mai bun plan de tratament laser pentru dvs.