
Afecțiunea medicală cu numele de migrenă este des auzită, atât în mediul medical cât și în alte conjuncturi mai colocviale. Este foarte probabil ca fiecare dintre cititorii acestui articol să fi avut cel puțin o migrenă de-a lungul vieții, aceasta putând sau nu să fie tratată corespunzător. Ce este de fapt migrena, și de cine este ea tratată?
Ce este migrena?
Migrena este o formă de cefalee care poate cauza o durere trepidantă sau pulsatilă, de obicei în partea laterală a capului. Este de cele mai multe ori acompaniată de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunete – fono – și fotofobie. Atacurile de migrenă pot dura de la câteva ore la câteva zile, iar severitatea durerii poate interfera cu activitățile de zi cu zi.
Pentru o parte dintre pacienți, un simptom de alarmă poate fi așa numita aură premigrenoasă.
În întreaga lume, aproximativ 144 milioane de oameni se confruntă cu migrene cronice. În cazul celor episodice, numărul femeilor este de 3 ori mai mare decât cel al bărbaților. Identificarea tipului de migrenă te poate ajuta să afli care este cel mai bun tratament pentru a o trata.
Simptomele în migrenă
Migrenele pot afecta atât copiii cât și adulții, și de cele mai multe ori evoluează în 4 stadii: prodrom, aura, faza de atac, și postdromul.
Prodromul reprezintă mici schimbări ce pot fi sesizate cu câteva zile înainte de apariția migrenei, cum ar fi: constipația, schimbări de dispoziție, durere de ceafă, urinare excesivă.
Aura poate include tulburări vizuale, precum flash-uri de lumină sau puncte oarbe, sau altele precum furnicături în zone ale feței sau membrelor. De asemenea, pot să apară și dificultăți în vorbire.
Atacul migrenos durează de la 4 la 72 de ore daca este lăsat netratat.
Postdromul este reprezentat de starea de oboseală, confuzie post migrenă, ce poate dura până la o zi.
De cine este tratată migrena?
De cele mai multe ori, migrena în totalitatea simptomelor sale este tratată de către medicul specialist neurolog.
Acesta va face o evaluare neurologică completă, trecând astfel în revistă toate manifestările posibile la nivelul sistemului nervos central și periferic. O migrenă nu este în mod normal un semn de alarma pentru alte afecțiuni neurologice mai avansate, dar poate să însoțească anumite traumatisme sau afecțiuni vasculare la nivelul encefalului.
Mulți pacienți primesc însă diagnosticul de migrenă în urma vizitei la medicul ORL, pentru o migrenă ce poate fi asociată cu o sinuzită, afecțiune de asemenea frecventă, cu un tratament mult mai bine stabilit. În funcție de simptomele asociate, medicul ORL poate trata singur aceasta migrenă, sau poate direcționa pacientul către un medic neurolog.
Tratamentul în migrenă poate fi constituit din analgezice de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Aspirina și paracetamolul sunt recomandate în situațiile de migrenă ușoară până la moderată având efecte benefice și efecte adverse mai puține dar există și medicamente specifice pentru migrenă.
Pentru un diagnostic și tratament corect al migrenei, în Clinica Sala Palatului abordăm această afecțiune multidisciplinar, cu ajutorul echipei de neurologie și ORL.
Programează-te și tu la o consultație chiar acum la tel. 0731.345.129 sau pe https://www.clinicasalapalatului.ro/programare-prin-email/