De ce este atât de important și de ce trebuie efectuat periodic, dar mai ales care sunt recomandarile de care trebuie să țineți cont atunci când efectuați acest test? Specialistul Obstetrică- Ginecologie din cadrul Clinicii Sala Palatului, Dr. Cristina Romanescu, răspunde la aceste întrebări.

Descoperit în anul 1928 de dr. George Papanicolau, testul reprezintă cea mai bună metodă de a depista dintr-o fază timpurie cancerul de col uterin sau eventualele modificări ale colului ce pot fi asociate cu inflamaţiile, infecţiile. Testul Papanicolau este o investigaţie simplă și ușor de făcut, ce se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină și este recomandat a fi făcut anual de către orice femeie.

În România anual sunt descoperite 3308 de noi cazuri de cancer de col uterin, jumătate din aceasta cifră, 1743 reprezentând decese. Cancerul de col face victime deoarece femeile merg prea târziu la medic. Această afecţiune împreună cu cancerul de sân reprezintă aproape 34% din numărul total de noi afecţiuni oncologice descoperite anual. România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin.

Sursa: *Global Cancer Observatory – All Rights Reserved – Iulie, 2020

Ce este Testul Babeș-Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau este un examen microscopic morfologic al unui frotiu celular obținut prin exfoliere cu o periuță la nivelul colului uterin. Scopul acestui test este reprezentat de detecția celulelor anormale de la nivelul colului, dintr-o faza timpurie, inainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente de a depista cancerul de col uterin, care făcut regulat, an de an salvează vieţi.

Testul Babeș Papanicolau permite identificarea și tratarea celulele atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care este foarte important ca femeia să se testeze. Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala se află deja într-un stadiu avansat. Cu cât descoperim aceasta afecţiune în stadiile ei incipiente cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. De asemenea, cu ajutorul testului Papanicolau pot fi depistate infecţiile genitale, fiind un prim pas în vindecarea acestora.”

Cum se face Testul Babeș-Papanicolau?

Probele pentru testul Papanicolau se recoltează în timpul unei consultaţii de rutină. “Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este ușor de recoltat și durează foarte puţin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale, urmând ca probele să fie trimise la laborator. Este important ca pacienta să fie relaxată în timpul procedurii și să respire profund, pentru ca speculul să fie introdus mult mai ușor în momentul recoltării.  Pacienta își poate relua imediat activitatea zilnică fără nicio problemă.”

Când se recoltează și în ce constă pregătirea Testului Babeș-Papanicolau?

Testul nu trebuie efectuat în timpul menstruatiei și cea mai potrivită perioadă pentru recoltare este mijlocul ciclului menstrual, între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual (în care ziua 1 este prima zi a menstruaţiei).

 “Câteva recomandări pe care pacienta ar trebui să le respecte în pregătirea pentru efectuarea testului sunt: să nu se folosească creme, ovule, tampoane sau alte soluţii intravaginale, și evitarea contactului sexual cu 48 de ore înainte. Acestea ar putea altera rezultatul testului.”

La ce vârsta se face testul Babeș-Papanicolau?

Odată cu împlinirea vârstei de 21 de ani, medicii recomandă tinerelor testul Papanicolau obligatoriu, o dată pe an. “Există însă și anumite cazuri când pacientei i se poate recomanda testarea chiar dacă are mai puţin de 21 de ani dacă au o simptomatologie, modificări  sau discomfort și pacienta se poate prezenta la medic. Chiar dacă femeia este la vârsta menopauzei, efectuarea testului se face anual pana în momentul în care doar medicul ginecolog recomanda întreruperea acestei investigaţii.”

Care pot fi rezultatele testului Babeș-Papanicolau?

Rezultatul testului Papanicolau este gata, de regulă, în două săptămâni de la recoltare și poate arăta astfel:

  • Normal – atunci când nu există celule anormale
  • Inflamaţie – indică existenţa unor celule ușor anormale, care se pot datora unei inflamaţii/infecţii
  • Anomalii – indică existenţa unor celule anormale, care pot însemna modificări pre-canceroase de mai multe tipuri.

Fiecare tip de rezultat îți va fi explicat de medicul tău. Dacă testul găsește modificări citologice cervicale, medicul tău îți va recomanda teste suplimentare: colposcopia, chiuretajul endocervical sau biopsia. Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medic să stabilească diagnosticul și tratamentul adecvat.

Planifică din timp controlul periodic la medicuil ginecolog și testul Babeș-Papanicolau (PAP). Depistarea precoce, urmată de tratamentul potrivit și un management bun al afecţiunii respective conduc la un prognostic net mai bun, și, implicit, la o calitate mai bună a vieţii tale.

Un test simplu ce îţi poate salva viaţa!

Programează-te la numărul 0731.345.129

La Clinica Sala Palatului li se oferă pacientelor servicii de screening prin examen citologic exfoliativ al tractului genital Babeş-Papanicolau, prin tehnica clasică şi în mediu lichid, detecţie şi genotipare HPV, consult ginecologic cu colposcopie si consiliere.

Preț testări:

  • Citologie cervico-vaginala Babes-Papanicolau: 65 ron
  • Citologie cervico-vaginala Babes-Papanicolau in mediu lichid: 105 ron
  • Screening cancer cervical: Test PAP si HPV AND genotipare extinsa: 550 ron

Surse de documentare: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

Articole Recomandate