Ce presupune un consult de pneumologie?
Pneumologia este specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul bolilor de plămâni, bronhii, pleură și mediastin.
Un consult de pneumologie este de cele mai multe ori indicat atunci când pacientul prezintă simptome respiratorii precum dispneea (dificultatea în respirație), tuse persistentă cu mucus, dureri ale cutiei toracice, respirație șuierătoare sau alte boli generale cu afectare sistemică.
Dintre afecțiunile cel mai des întâlnite și tratate de către medicii pneumologi, amintim:
- Astm – Astmul este o afecțiune cronică caracterizată prin respirație șuierătoare periodică, senzație de constrictive toracică, dificultăți de respirație și tuse. Crizele de astm se declanșează în momentul în care căile respiratorii se îngustează și se inflamează, limitând fluxul de aer în și din plămâni;
- Bronșită – bronșita constă în inflamația căilor respiratorii, de obicei cauzată de o infecție. Simptomele includ tusea productivă, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, oboseală și febră ușoară;
- Emfizem pulmonar – emfizemul este o formă de boală pulmonară obstructivă cronică. Aceasta implică deteriorarea sacilor de aer (alveolelor) din plămâni. Alveolele își pierd elasticitatea și nu se pot dezumfla complet, ceea ce împiedică umplerea acestora cu aer proaspăt pentru a furniza organismului cantitatea optimă de oxigen;
- Pneumonie;
- Fibroză pulmonară;
- Tuberculoză;
- Apnee în somn etc.
Din ce este compus consultul de pneumologie?
Un consult de pneumologie este compus, asemănător celorlalte specializări medicale din 3 părți, acestea fiind:
- O anamneză a pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medical procurând o serie importantă de informații.
- Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua plămânii, pleura, și în general întreg sistemul respirator. Un accent va fi pus pe evaluarea structurilor nervoase precum creierul, măduva spinării, a sistemului cardiovascular dar și a celorlalte sisteme.
- Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, imagistice precum Spirometria. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim. În plus, în funcție de istoricul și simptomele pacientului, medicul poate îndrepta pacientul și spre efectuarea unui set de analize de sânge.
