Ce presupune o vizită la medicul ortoped?

Medicul ortoped este un specialist deosebit de important în domeniul sănătății, având rolul de a trata afecțiunile sistemului musculo-scheletic. Acest sistem include oasele, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele, jucând un rol esențial în mobilitatea și funcționarea corectă a corpului nostru. În cazul în care experimentați probleme sau disconfort la nivelul sistemului musculo-scheletic, consultați un medic ortoped pentru evaluare și tratament adecvat.

 

Rolul Medicului Ortoped: Medicul ortoped are expertiza necesară pentru a diagnostica și trata o gamă largă de afecțiuni musculo-scheletice. Acestea pot include fracturi osoase, entorse, dureri articulare cronice, boli degenerative ale oaselor și articulațiilor, precum și afecțiuni congenitale sau dobândite. Prin intermediul unei examinări detaliate și a investigațiilor adecvate, medicul ortoped poate stabili un diagnostic precis și poate recomanda un plan de tratament personalizat.

WhatsApp Image 2024-01-16 at 09.54.02

ANDREI COSTIN TUTOVANU

Medic specialist ortopedie traumatologie

Acordă consultații atât cu CASMB, cât și cu plată în cadrul Clinicii Sala Palatului.

Experiența Profesională

Dr. Andrei-Costin TUTOVANU și-a început cariera sa în domeniul ortopediei și traumatologiei în urmă cu peste două decenii și de atunci și-a construit un palmares impresionant:

 • Clinica Sala Palatului (23.01.2024-prezent): Medic specialist ortopedie-traumatologie, adresa:  

 • UrgentMed (18.08.2023-22.01.2024): Medic specialist ortopedie-traumatologie, gestionat cazuri de ortopedie traumatologie în cadrul contractului OPSNAJ.

 • Medicline (24.10.2022-16.08.2023): Medic specialist ortopedie-traumatologie

 • Memormed (01.06.2019-20.10.2022): Medic specialist ortopedie-traumatologie, a desfășurat activități sub contractul OPSNAJ.

 • ROMGERMED (01.01.2019-prezent): Medic specialist ortopedie-traumatologie Oferă servicii în domeniul ortopediei traumatologie fără contract specific.

dr.-popescu-vlad

VLAD DRAGOȘ POPESCU

MEDIC SPECIALIST ORTOPEDIE

Medic specialist ortopedie traumatologie

Servicii medicale

Consultul de ortopedie este efectuat de către un medic specialist ortoped – traumatolog.

Poate fi efectuat la orice vârstă, afecțiunile ortopedice îmbrăcând o haina foarte largă, fiind în principal dominate de probleme degenerative osteoarticulare, traumatice și într-o mică măsură, de patologii tumorale sau congenitale.

Ortopedia este specializarea medicală care se ocupă cu afecțiunile sistemului musculo-scheletal.

Printre cele mai frecvente afecțiuni tratate de către medicul ortoped se numără:

 • Artroza și afecțiunile artrozice – acestea pot afecta diferite articulații ale corpului, împărțindu-se astfel în coxartroză, gonartroză, sponilatroză
 • Rupturi sau leziuni ligamentare
 • Leziuni de cartilaj – Aceste leziuni pot avea caracter degenerativ sau traumatic
 • Fracturi
 • Leziunea de menisc

Cum se desfășoară un consult ortopedic?

 • Anamneza pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.
 • Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua articulațiile și integritatea sistemului scheletal. Un accent va fi pus pe evaluarea articulației / zonei care acuză simptome, în general fiind vorba de genunchi, umăr, gleznă, coloană vertebrală.
 • Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim, dar pot fi și curative, precum infiltrațiile articulare, imagistice (ecografie, radiografie, RMN).

Infiltrațiile intra-articulare reprezintă un remediu rapid pentru durere și mobilitate. Acestea presupun injectarea unor substanțe în articulațiile cu probleme pentru ameliorarea și pentru tratarea durerii acute, dar și pentru întreținere.

Cum se efectuează infiltrațiile?

Infiltrațiile intra-articulare sunt efectuate cu ajutorul unei seringi umplute cu una dintre următoarele substanțe:

Antiinflamatoare – acestea sunt folosite pentru mai multe tipuri de afecțiuni, precum tendinita, bursita, tenosinovita, fasceita, artroza, leziunile ligamentare etc.
Acid hialuronic – acesta este o substanță vâscoelastică utilizată pentru protejarea, lubrifierea și ameliorarea durerii de la nivelul articulațiilor mari în special (genunchi, umăr, șold, gleznă), dar și de la nivelul articulațiilor mici.

PRP (hiperconcentrat de trombocite) – aceasta presupune recoltarea sângelui venos al pacientului (intre 60 și 180 ml), apoi centrifugarea timp de 20-25 minute a sângelui pentru a separa trombocitele de restul celulelor sangvine. După centrifugare, substanța este injectată în articulația afectată. Această procedură durează aproximativ 40-45 de minute. Infiltrațiile cu PRP au cele mai bune rezultate, deoarece inițiază și accelerează procesul natural de vindecare și regenerare prin eliberarea factorilor de creștere derivați din trombocite. Acest tip de infiltrații sunt indicate în mai multe afecțiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (în toate stadiile acesteia, dar mai ales în faza incipientă la persoanele tinere) sau postoperator.

Este dureroasa o infiltrație?

Pentru a efectua o infiltrație se folosește o seringă cu un ac fin, iar durerea este resimțită ca la oricare altă injecție, în funcție și de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane. În general, nu este dureroasă.