Ce presupune o vizită la medicul ortoped?

Disciplină medicală care tratează afecţiunile congenitale sau dobândite ale aparatului locomotor şi ale coloanei vertebrale (oase, articulaţii, liga­mente, tendoane şi muşchi).

dr.-popescu-vlad

VLAD DRAGOȘ POPESCU

MEDIC SPECIALIST ORTOPEDIE

Medic specialist ortopedie traumatologie

Servicii medicale

Consultul de ortopedie este efectuat de către un medic specialist ortoped – traumatolog.

Poate fi efectuat la orice vârstă, afecțiunile ortopedice îmbrăcând o haina foarte largă, fiind în principal dominate de probleme degenerative osteoarticulare, traumatice și într-o mică măsură, de patologii tumorale sau congenitale.

Ortopedia este specializarea medicală care se ocupă cu afecțiunile sistemului musculo-scheletal.

Printre cele mai frecvente afecțiuni tratate de către medicul ortoped se numără:

  • Artroza și afecțiunile artrozice – acestea pot afecta diferite articulații ale corpului, împărțindu-se astfel în coxartroză, gonartroză, sponilatroză
  • Rupturi sau leziuni ligamentare
  • Leziuni de cartilaj – Aceste leziuni pot avea caracter degenerativ sau traumatic
  • Fracturi
  • Leziunea de menisc

Cum se desfășoară un consult ortopedic?

  • Anamneza pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.
  • Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua articulațiile și integritatea sistemului scheletal. Un accent va fi pus pe evaluarea articulației / zonei care acuză simptome, în general fiind vorba de genunchi, umăr, gleznă, coloană vertebrală.
  • Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim, dar pot fi și curative, precum infiltrațiile articulare, imagistice (ecografie, radiografie, RMN).

Infiltrațiile intra-articulare reprezintă un remediu rapid pentru durere și mobilitate. Acestea presupun injectarea unor substanțe în articulațiile cu probleme pentru ameliorarea și pentru tratarea durerii acute, dar și pentru întreținere.

Cum se efectuează infiltrațiile?

Infiltrațiile intra-articulare sunt efectuate cu ajutorul unei seringi umplute cu una dintre următoarele substanțe:

Antiinflamatoare – acestea sunt folosite pentru mai multe tipuri de afecțiuni, precum tendinita, bursita, tenosinovita, fasceita, artroza, leziunile ligamentare etc.
Acid hialuronic – acesta este o substanță vâscoelastică utilizată pentru protejarea, lubrifierea și ameliorarea durerii de la nivelul articulațiilor mari în special (genunchi, umăr, șold, gleznă), dar și de la nivelul articulațiilor mici.

PRP (hiperconcentrat de trombocite) – aceasta presupune recoltarea sângelui venos al pacientului (intre 60 și 180 ml), apoi centrifugarea timp de 20-25 minute a sângelui pentru a separa trombocitele de restul celulelor sangvine. După centrifugare, substanța este injectată în articulația afectată. Această procedură durează aproximativ 40-45 de minute. Infiltrațiile cu PRP au cele mai bune rezultate, deoarece inițiază și accelerează procesul natural de vindecare și regenerare prin eliberarea factorilor de creștere derivați din trombocite. Acest tip de infiltrații sunt indicate în mai multe afecțiuni, precum tendinitele, rupturile de tendon, leziunile degenerative, artroza (în toate stadiile acesteia, dar mai ales în faza incipientă la persoanele tinere) sau postoperator.

Este dureroasa o infiltrație?

Pentru a efectua o infiltrație se folosește o seringă cu un ac fin, iar durerea este resimțită ca la oricare altă injecție, în funcție și de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane. În general, nu este dureroasă.