Ce presupune o vizită la medicul oftalmolog?

Oftalmologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu tratarea bolilor organului vederii, ceea ce include ochiul și structurile din jurul ochiului, cum ar fi pleoapele și sistemul lacrimar. Patologia căilor vizuale (nervul optic, căile vizuale centrale) și a cortexului vizual reprezintă un domeniu de graniță între neurologie și oftalmologie („neurooftalmologie”). Cuvântul oftalmologie vine din radicalurile grecești ophthalmos, care înseamnă ochi și logos, care înseamnă cuvântgând sau discurs; oftalmologia înseamnă, literal, „știința despre ochi”.

Consultul oftalmologic este realizat de către medicul specialist oftalmolog. Consultul oftalmologic este recomandat nu numai persoanelor care poartă ochelari, ci și celor care vor să verifice și să protejeze starea de sănătate a ochilor. Prin această examinare, poți descoperi afecţiuni de vedere minore, care, tratate la timp, te scutesc de complicații ulterioare.

  • Anamneză pacientului – reprezintă un set de întrebări care au că scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.
  •  Examenul clinic- în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua globul ocular și vederea.
  •   Investigații paraclinice  – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, precum autorefractometria, examenul fundului de ochi. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim.

Principalele proceduri din cadrul examenului clinic oftalmologic sunt:

  • Autorefractometria – Determinarea acuității vizuale – Medicul vă va cere să citiți litere sau cifre de diferite măsuri de pe un panou
  • Măsurarea tensiunii intraoculare – Tensiunea oculară se măsoară cu ajutorul unui jet de aer, fără că aparatul să atingă ochiul
  • Biomicroscopia – Examinarea părții anterioare a ochiului – a suprafeței oculare: cornee, conjunctiva, cristalin și iris, a camerei anterioare a ochiului, examinarea reflexelor pupilare, a pleoapelor și a punctelor lacrimare
  • Examinarea fundului de ochi.– Permite vizualizarea retinei, maculei, a coroidei, a vaselor de sânge și a nervului optic. 

Consultul de oftalmologie este recomandat tuturor persoanelor, de la copii la vârstnici,  atât pentru recomandarea unor ochelari de vedere, cât și pentru efectuarea unui control de rutină.

O serie de afecțiuni pot trimite pacientul la medicul oftalmolog, dintre care:

  • Glaucomul
  • Cataractă
  • Degenerescența maculară – odată cu înaintarea în vârstă, afectează vederea centrală
  • Retinopatia diabetică – duce la pierderea vederii
  • Toate tumorile de retină

Pentru un control de rutină sau un consult în vederea evaluării unei afecțiuni oculare, vă așteptăm în cadrul Clinicii Sala Palatului. 

IMG_4211

ANGELA GUȚU

MEDIC SPECIALIST OFTALMOLOGIE

Competențe: tratarea tulburărilor de vedere la adulți și copii peste 5 ani

#Servicii medicale
1Consult oftalmologie
2Control oftalmologie