Ce presupune o vizită la medicul neurolog?

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt – pe de o parte – creierul, măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc, – pe de altă parte – nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic). Termenul de „Neurologie” a fost introdus de anatomistul englez Thomas Willis.

Ce presupune o vizită la medicul neurolog?

Consultul de neurologie este realizat de către medicul specialist sau primar neurolog.

Neurologia este știință care se ocupă cu studiul bolilor neurologice, acestea find afecțiuni ce pot cuprinde atât structuri principale precum creierul sau măduva spinării, dar și nervi periferici.

Tipurile majore de afecțiuni neurologice includ:

  • boli cauzate de anomalii genetice (distrofia musculară)
  • boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul (accident vascular cerebral)
  • boli autoimune (scleroză multiplă)
  • leziuni ale măduvei spinării și creierului (epilepsia)
  • neuroinfecții (meningită)

O vizită la medicul neurolog cuprinde:

  • O anamneză a pacientului– reprezintă un set de întrebări care au că scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală.  Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medical procurând o serie importantă de informații.
  • Examenul clinic – în cadrul examnului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua principalele organe și sisteme de organe. Un accent va fi pus pe evaluarea structurilor nervoase  precum creierul, măduva spinării, a sistemului cardiovascular dar și a celorlalte sisteme.
  • Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, imagistice precum electroencefalogramă sau electromiografia. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim.

Când ar trebui să fac o vizită medicului neurolog?

Simptomele care pot conduce pacientul către o consultație la medicul neurolog pot fi foarte variate. În principal, medicii de familie sau alte specializări pot recomandă o vizită la medicul neurolog.

Un consult neurologic este recomandat în cazul prezenței următoarelor simptome:

  • Dureri de cap constante, chiar cronice.
  • Amorțeală și senzația de furnicătură.
  • Amețeală frecventă, stare de slăbiciune.
  • Confuzie și dezorientare.
  • Tulburări de somn.
  • Pierderi de memorie.
Csilla Nagy

CSILLA-JOHANNA NAGY

MEDIC SPECIALIST NEUROLOGIE

Medic specialist neurologie cu competență în electroencefalografie (EEG).

Servicii medicale

Consultul de neurologie este efectuat de către medicul specialist neurolog.

Un consult de neurologie presupune:

O anamneză a pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.

Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua principalele organe și sisteme de organe. Un accent va fi pus pe evaluarea structurilor nervoase precum creierul, măduva spinării, a sistemului cardiovascular dar și a celorlalte sisteme.

Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare imagistice, precum electroencefalograma sau electromiografia. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim.

Examenul EEG sau electroencefalograma este o procedură paraclinică realizată de către medicul neurolog pentru a analiza activitatea electrică a sistemului nervos, în principal Sistemul Nervos Central.

EEG-ul este unul dintre principalele teste folosite în diagnosticul epilepsiei, însă poate fi folosit și pentru alte afecțiuni cerebrale precum:

  • Tumori pe creier
  • Leziuni ale creierului cauzate de un traumatism
  • Disfuncție cerebrală (encefalopatie)
  • Tulburări de somn
  • Inflamația meningelui (meningita)

În timpul EEG-ului, un tehnician atașează discuri (electrozi) la scalp folosind un adeziv special. Uneori se utilizează, în schimb, un capac elastic prevăzut cu electrozi. Electrozii sunt conectați cu fire la un instrument care amplifică undele cerebrale și le înregistrează pe echipamente informatice.

Odată ce electrozii sunt în loc, un EEG durează de obicei între 20 și 40 de minute. Testarea pentru anumite condiții necesită să dormiți în timpul testului. În acest caz, testul poate fi mai lung.