Terapia PRP reprezintă o procedură medicală modernă pentru tratamentul afecțiunilor articulare, precum: leziuni articulare, tendinoase, ligamentare și osoase.

  • Este o procedură minim invazivă, care este ușor de aplicat și nu implică durere.
  • Timp scăzut de intervenție: aproximativ 30 de minute, procedura: injectare cu dezinfectare atentă a zonei afectate.
  • Pacientul poate să își continue activitățile după procedură fără să fie afectate.

Ce reprezintă?

Infiltrațiile îmbogățite cu trombocite (RTP – Platelet – Rich Plasma) reprezintă o procedură medicală modernă, ce implică injectarea în zonele afectate de plasma îmbogățită cu trombocite și compuși ce stimulează regenerarea și vindecarea țesutului afectat. Dovedindu-se a fi o procedură foarte eficientă în tratarea afecțiunilor reumatice, aceasta conține factori regenerativi, de creștere și antiinflamatori, care duc la o creștere exponențială a efectului de regenerare și încetinire a deteriorării articulațiilor.

Mai este cunoscută sub denumirea de plasmafereză, fiind folosită în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicină sportivă. Practic, plasma îmbogațită este injectată în regiunea afectată pentru a stimula și a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze necesare procesului de vindecare, care sunt stocate în trombocite.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pentru care se folosește?

Pacienții optează pentru infiltrații în genunchi, în afecțiuni articulare care au cauze inflamatoare sau traumatice.

Acestea scad în timp semnificativ calitatea vieții pacienților, unul din cele mai supărătoare simptome reprezentând durerea.

Când este recomandată această procedură?

   • Afecțiuni articulare în stadiu incipient sau moderat, artroză, afecțiuni degenerative la nivelul tendoanelor, tendinite la nivelul umărului, tendinitele genunchiului, tendinoza, rupturile de tendon.

   • Recuperare rapidă post-operatorie intervenții chirurgicale (sutură de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal etc).

   • În cazul în care pacientul a suferit un traumatism sportiv sau un accident, reconstrucție ligamente încrucișate.

  În general primele rezultate se vor observa la 2-3 săptămâni după infiltrație și continuă până la 6 luni. În funcție de recomandarea medicului, pot fi necesare 2-3 infiltrații la nivelul fiecarei articulații. Este containdicată persoanelor care au infecții, tumori sau metastaze osoase, afecțiuni ale sângelui, anemie severă, coagulopatii, persoanelor cu tratament anticoagulant care nu poate fi întrerupt și femeilor gravide.

  Avantajele procedurii?

    • Este o procedură minim invazivă, care este ușor de aplicat și nu implică durere.

    • Timp scăzut de intervenție: aproximativ 30 de minute, procedura: injectare cu dezinfectare atentă a zonei afectate.

    • Pacientul poate să își continue activitățile după procedură fără să fie afectate.

   Pentru că este vorba despre un tratament autolog (se folosește sângele propriu), nu există posibilitatea de a avea reacții alergice și transmiterea de infecții este scăzută. Pentru primele 48 de ore, umflarea şi disconfort sunt tipice în zona injectat. Riscurile sunt cele asociate injectării: apariția infecției locale, motiv pentru care se folosesc doar kituri sterile de unică utilizare, iar tehnica injectării respectă toate protocoalele.

   Cum se realizeaza?

   PRP se poate produce simplu, din cantități mici de sânge periferic, în timp scurt (15 minute sau mai puțin), evitând astfel nevoia de a trimite materiale spre laborator.

   Se recoltează în regim ambulator (în cabinetul de consultații)  într-o eprubetă un volum de 9-12 ml sânge venos, se prepară în decurs de 10 minute la centrifuga obtinându-se aproximativ 4-5 ml de plasmă. Volumul de plasmă concentrată rezultat este injectat la locul afecțiunii.

   Durata unei ședințe este în medie 30 de minute, fiind nedureroasă și ulterior, pacientul poate să își reia activitățile. Singura recomandare este aceea de a urma un program de fizio și kinetoterapie pentru îmbunătățirea tonusului muscular și a funcției articulare.

    

   La Clinica Sala Palatului, domnul dr. VLAD DRAGOȘ POPESCUmedic specialist Ortopedie-Traumatologie cu o experiență, vă stă la dispoziție pentru informații suplimentare, consult și tratamentul de specialitate al afecțiunilor aparatului locomotor

   Articole Recomandate