Ce presupune o vizită la medicul endocrinolog?
Endocrinologia este știința care studiază glandele hormonale.
Când am nevoie de o vizită la medicul endocrinolog?
Afectarea sistemului endocrin poate îmbracă o multitudine de forme, hormonii fiind implicați în reglarea majorității organelor. Modificări ale greutății corporale fără schimbări semnificative ale dietei și /sau stilului de viață, astenia, lipsa forței musculare, palpitațiile, tulburări depresive, tulburări ale somnului, intoleranță la căldură sau la frig, tulburări ale ciclului menstrual la femei sau ale libidoului la bărbați sau creșterea ingestiei de lichide (peste 3-4 l/zi), pot fi uneori expresia unor boli endocrine. În ceea ce privește endocrinologia pediatrică, tulburările de creștere, pubertatea precoce (înainte de 8 ani) sau întârziată (peste 13-14 ani) sunt doar câteva din exemplele care necesită evaluare endocrinologică.
IVAN PLESCO
Medic specialist din 2014, specializare ecografie endocrină din 2014, absolvent al cursurilor de medicină de urgență.
Servicii medicale
Consultul endocrinologic este realizat de către medicul specialist. Medicul endocrinolog stabilește diagnosticul și schema de tratament a bolilor care afectează glandele și hormonii. Endocrinologul își propune să restabilească echilibrul în cadrul sistemelor organismului.
Consultul la medicul endocrinolog este compus din 3 părți, toate la fel de importante:
- Anamneza pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.
- Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri și manevre cu scopul de a evalua principalele organe și sisteme de organe. Un accent va fi pus pe evaluarea organelor endocrine (ex: tiroidă), a sistemului cardiovascular și a sistemului nervos.
- Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, imagistice precum ecografia tiroidiană. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim.
Ecografia tiroidiană este o procedură imagistică neinvazivă, neiradiantă, efectuată de către medicul specialist endocrinolog.
Tiroida este o glandă endocrină, situată anterior la nivelul bazei gâtului. Hormonii secretați de către aceasta influențează o multitudine de funcții la nivelul organismului, precum creșterea, activitatea metabolică a corpului, bătăile inimii.
Patologii la nivelul glandei tiroide pot influența dispoziția generală a persoanelor, energia, greutatea, activitatea cardiacă.
Printre cele mai comune probleme endocrinologice se numără:
- Hipertiroidismul
- Hipotiroidismul
- Gușa
- Nodulii solizi / lichizi
- Tumori
- Tiroidita
Ecografia tiroidiană este efectuată pentru a evalua dacă glanda este mai mare sau mai mică decât în mod normal, dacă există noduli sau chisturi tiroidiene, dacă structura tiroidiană este omogenă sau neomogenă. Este, în general, prescrisă de medicul endocrinolog atunci când analizele de sânge prezintă valori modificate ale hormonilor tiroidieni sau anticorpi anti-tiroidieni pozitivi, sau pentru o glandă tiroidă mărită ori pentru prezența nodulilor la palpare.