Ce presupune o vizită la medicul ecografist?
Ecografia (denumită și sonografie sau ultrasonografie) este o metodă de obținere a imaginilor medicale.
Servicii medicale
Ce este ecografia abdominală?
Ecografia abdominală este o procedură imagistică neinvazivă, realizată de către medicul specialist de medicină internă, urologie, ginecologie sau alte specialități, dar cu competență ecografică. Ecografia abdominală poate fi repetată de oricâte ori este nevoie, fără a exista riscul de iradiere, principiul prin care aceasta funcționează fiind emisia și recepția de ultrasunete.
Când te vei prezenta la clinică pentru o ecografie abdominală, medicul te va poziționa într-o poziție culcată, pe spate sau pe o parte . Medicul va aplică un gel pe suprafață abdomenului (reduce rezistența acustică dintre aer și pielea pacientului), apoi poziționează sonda ecografului pe abdomen și începe examinarea.
Prin ecografia abdominală pot fi evidențiate:
- Litiază colecistică (pietre)
- Noduli hepatici, pancreatici, splenici, renali
- Litiază renală/de vezică urinară
- Mărire de volum a prostatei
- Polipi colecistici/de vezică urinară
- Chiste hepatice, pancreatice, renale sau anexiale
- Formațiuni uterine
- Pancreatită acută, colecții lichidiene peripancreatice
- Pancreatită cronică (inflamația cronică a pancreasului)
- Steatoză hepatică
- Hematoame intraabdominale în contextul unor traumatisme
- Îngroșarea pereților stomacului, intestinului subțire, colonului
Ce este ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este o investigație imagistică, efectuată de către medicul specialist de Obstetrică-Ginecologie. Această procedură completează examenul clinic al pacientului, din cadrul consultației, și poate identifica un număr important de afecțiuni din sfera ginecologică.
Această explorare imagistică este lipsită de riscuri, nu are contraindicații și constă în introducerea în vagin a unei sonde ecografice. Prin intermediul ultrasunetelor, sondă realizează o “hartă” a structurilor interne din pelvisul feminin, putând vizualiza organe precum uterul, ovarele, trompele uterine și modificările patologice de la nivelul lor.
Ecografia transvaginala poate fi repetată oricând, deoarece nu funcționează pe baza radiaților ionizante. Cei mai mulți medici ginecologi vor efectua această procedură împreună cu consultul clinic.
Când este indicată ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală se realizează de oricâte ori medicul specialist prezintă o suspiciune în urma consultului, este o metodă de screening sau de urmărire a unei patologii deja existente.
Ea poate identifica următoarele afecțiuni:
- Formațiuni tumoarale ale miometrului (fibroame, cancer), sau endometrului (polipi endocavitari, cancer) și a endometriozei
- Inflamația trompelor uterine și dilatări – cu sânge/lichid a trompelor
- Formațiuni tumorale ovariene, benigne sau maligne (cancer ovarian);
- Sarcini extrauterine;