Ce presupune o vizită la medicul dermatolog?

Dermatologia reprezintă o specialitate medicală ce se ocupă de totalitatea fenomenelor patologice care se produc la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile, fanere: unghii, păr)

Ce presupune o vizită la medicul dermatolog?

Consultul dermatologic este realizat de către medicul specialist sau primar dermatolog. Dermatologia studiază bolile dermatologice, acestea afectând în principal pielea și mucoasele organismului, dar putând să se extindă și la alte organe și sisteme.

Numărul afecțiunilor dermatologice este de aproximativ 3000. Având un număr așa de ridicat de boli posibile, nu este de mirare că durata consultului dermatologic poate fi de multe ori mai mare decât la alte specialități, și poate fi mai minuțios. În general, consultul este compus din 3 părți:

  • Anamneză pacientului – reprezintă un set de întrebări care au că scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală.  Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurand o serie importantă de informații.
  • Examenul clinic – în cadrul examnului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua pirincipalele organe și sisteme de organe. Un accent va fi pus pe evaluarea pielii, a scalpului, unghilor și a mucoaselor.
  • Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, precum dermatoscopia. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim, dar pot fi și curative, precum electrocauterizarea, mezoterapiile sau diferite injectari la nivelul pielii.

Cui recomandăm un consult dermatologic?

Consultul dermatologic este recomandat tuturor, indiferent de vârstă acestora, afecțiunile dermatologice putând să apară atât prin factori infecțioși, autoimuni, cât și prin simplă îmbătrânire. Principalele afecțiuni tratate de medicii dermatologi sunt:

  • Acneea și dermatită seboreică
  • Dermatite (alergice, iritative, de stază)
  • Afecțiuni autoimune (psoriasis, vitiligo, lichen plan)
  • Infecții virale, bacteriene, micotice 
  • Tumori benigne
  • Tumori maligne
Oferte clinica 07-08-09-2

COSMINA POPESCU

MEDIC DERMATOLOG

Medic specialist dermatologie.

Dr. Rodica Negreanu

RODICA NEGREANU

MEDIC SPECIALIST DERMATOLOGIE

Medic specialist dermato venerologie, competență dermato cosmetică. Studii post universitare: chirurgie dermatologică, dermatoscopie, laser terapie, comunicare cu pacienții.

Servicii medicale

Consultul dermatologic este realizat de către medicul specialist sau primar dermatolog. Dermatologia studiază bolile dermatologice, acestea afectând în principal pielea și mucoasele organismului, dar putând să se extindă și la alte organe și sisteme.

Numărul afecțiunilor dermatologice este de aproximativ 3000. Având un număr așa de ridicat de boli posibile, nu este de mirare că durata consultului dermatologic poate fi de multe ori mai mare decât la alte specialități, și poate fi mai minuțios. În general, consultul este compus din 3 părți:

  • Anamneza pacientului – reprezintă un set de întrebări care au ca scop relevarea istoricului medical al pacientului, bolile asociate, prezența afecțiunilor medicale în familie, medicația actuală. Este un prim pas în evaluarea medicală a pacientului, medicul procurând o serie importantă de informații.
  • Examenul clinic – în cadrul examenului clinic, medicul va realiza o serie de proceduri, manevre, cu scopul de a evalua principalele organe și sisteme de organe. Un accent va fi pus pe evaluarea pielii, a scalpului, a unghiilor și a mucoaselor.
  • Investigații paraclinice – în cadrul consultului, medicul poate alege să realizeze și investigații suplimentare, precum dermatoscopia. Aceste proceduri ajută medicul în stabilirea unui diagnostic mai precis și în stabilirea unui plan de tratament optim, dar pot fi și curative, precum electrocauterizarea, mezoterapiile sau diferite injectări la nivelul pielii.

Electrocauterizarea reprezintă un tip de electrochirurgie și constă în următoarele etape: medicul dermatolog înlătură o leziune cutanată utilizând un instrument special (chiureta) și aplică apoi căldură pe suprafața pielii (cu ajutorul cauterului). Această intervenție oprește sângerarea și ajută la distrugerea oricăror celule tumorale ramase în piele. Procedura este realizată cu ajutorul unui anestezic local injectat în jurul leziunii care urmează să fie tratată.

Afecțiunile dermatologice care pot fi tratate prin electrocauterizare sunt:

  • Alunițe non canceroase
  • Negi
  • Carconoame bazocelulare mai mici de 0,2 inch
  • Keratosa seboreică
  • Alte tipuri de leziuni cutanate

Una dintre cele mai eficiente proceduri pentru stoparea căderii părului, disponibilă și în cadrul Clinicii Sala Palatului, este mezoterapia. Aceasta este o procedură non-chirurgicală și minim invazivă, extrem de complexă, care presupune administrarea unor substanțe medicamentoase la nivelul zonelor afectate prin injectare intradermică, cu scopul stimulării oxigenării locale și a foliculilor piloși existenți, promovării apariției de noi fire, cât și pentru stoparea anumitor procese care determină pierderea firelor de păr.

Rezultatele obținute de pacienți sunt stimularea creșterii naturale a părului și stoparea imediată a căderii părului.

PRP, care este abrevierea plasmei bogate în trombocite, este o procedură naturală, neinvazivă pentru tratarea căderii părului. În tratamentele cu PRP, dermatologii folosesc sângele pacientului și alte substanțe pentru a promova creșterea părului.

În primul rând, dermatologul vă va lua o cantitate mică de sânge și o va centrifuga. Procesul de centrifugare concentrează trombocitele și proteinele cu caracteristici de factor de creștere.

Chirurgul dumneavoastră va folosi apoi un dispozitiv pentru a stimula zonele țintă din jurul capului. Acest proces este esențial pentru ca amestecul să funcționeze.

Odată ce pregătirea este completă, chirurgul va începe să injecteze acest amestec în scalp. Factorii de creștere din amestec reduc contracția foliculilor de păr, îmbunătățesc fluxul de sânge în scalp și încurajează creșterea de noi celule.

Trebuie să aveți cel puțin 3 sesiuni PRP pentru a vedea rezultatele complete.

Tratamentele cu PRP sunt proceduri eficiente pentru combaterea căderii parului. Beneficiile lor includ:

  • Promovarea creșterii părului
  • Economic
  • Rezultate naturale

Dermatoscopia este o procedură folosită de medicul dermatolog pentru vizualizarea pielii și a leziunilor cutanate. Această procedură crește acuratețea examenului clinic, fiind de cele mai multe ori o parte integrată a consultului dermatologic.

Cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop, care mărește imaginea leziunii, medicul dermatolog poate vizualiza atât structurile superficiale cât și pe cele profunde de la nivelul tegumentului.

În cazul unei alunițe, dermatoscopia ajută la examinarea amănunțită a fiecărei porțiuni din alunița respectivă, permițând vizualizarea cu exactitate a caracteristicilor acesteia, care altfel sunt invizibile unei examinări cu ochiul liber. Cu ajutorul dermatoscopiei pot fi detectate până și cele mai mici schimbări care ar putea indica o leziune pre-canceroasă sau canceroasă.

https://www.clinicasalapalatului.ro/oferta-aparat-dentar-fix/