Ce presupune o vizită la medicul cardiolog?
Cardiologia este o specialitate a medicinei care are ca subiect de studiu bolile inimii și ale vaselor de sânge. Cardiologia cuprinde diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolii cardiace ischemice, insuficienței cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor și al bolilor pericardului.
Ce presupune o consultație de cardiologie?
Consultația de cardiologie reprezintă prima întâlnire între medicul cardiolog și pacientul. Aceasta este piatră de temelie a diagnosticului complet cardiologic, și poate de la primele momente evidenția semne de alarmă sau elimina temeri importante.
În cadrul consultului, medicul va începe cu o anamneză, practic o serie de întrebări direcționate spre evidențierea istoricului pacientului, debutului și modului de apariție a simptomelor, elemente asociate. Consultul continuă apoi cu o serie de manevre clinic, printer care auscultația cordului, măsurarea tensiunii arteriale și investigații asociate precum EKG, ecografia cardiacă sau testul de efort cardiac.
Când este recomandat să mergem la un consult de cardiologie?
Consultul de cardiologie este recomandat în special persoanelor care prezintă
- Simptome precum: durere în piept, dispnee (efort de respirație), palpitații (percepție anormală a bătăilor inimii), pierdere a stării de conștientă sau prezența de edeme gambiere (picioare umflate).
- Persoanelor cunoscute deja cu o boală cardiacă (ex. afectarea unei vâlve cardiace, cu afectare a arterelor coronare, care au suferit un infarct miocardic). Majoritatea pacienților cu boală cardiacă necesită urmărire periodică.
- Persoane care au risc crescut de boală cardiovasculară (diabetici, hipertensivi, fumători, supraponderali, cu nivel crescut al colesterolului în sânge).

WARGHA ENAYATI
Medic specialist în cardiologie. De origine germană, a început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj. Specializarea de cardiologie a făcut-o la spitalul Fundeni din București. Fondatorul Fundației Inovații Sociale Regina Maria și al Rețelei Private de sănătate Regina Maria.
Avem contract cu CAS și OPSNAJ București și țară pentru cardiologie – Dr. Enayati Wargha (consult, EKG, ecografie cardiacă).
Servicii medicale
Ecocardiografia este o procedura imagistică folosită în specializarea de cardiologie.
Ecocardiografia explorează morfologia și funcționarea structurilor inimii. Având în vedere faptul că inima este localizată în interiorul cavității toracice, pentru a efectua o ecocardiografie, pacientul trebuie să fie cu pieptul complet descoperit iar medicul specialist efectuează examinarea utilizând o sondă pe piept și analizând imaginile de pe monitor.
Ecocardiografia durează aproximativ 30 de minute. Examinarea poate fi prelungită în prezența unor afecțiuni cardiace complexe care necesită mai multe informații și măsurători din partea medicului specialist.
O electrocardiogramă (ECG sau EKG) înregistrează semnalul electric de la inimă pentru a verifica diferite afecțiuni ale inimii. Electrozii sunt plasați pe piept pentru a înregistra semnalele electrice ale inimii, care fac ca inima să bată. Semnalele sunt afișate sub formă de valuri pe un monitor sau imprimantă de computer atașat. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.
Prin EKG se pot evidenția primele semne ale unei afecțiuni cardiace, fie că este vorba de o aritmie, insuficiență cardiacă, sau alte boli organice ale inimii. Ulterior, medicul poate recomanda pacientului alte investigații cardiace pentru o identificare mai exactă a problemei, precum ecocardiografia sau RMN cardiac.
Un monitor Holter este un dispozitiv mic, care poate fi purtat, care înregistrează ritmul inimii. Este folosit pentru a detecta sau determina riscul de bătăi neregulate ale inimii (aritmii).
Un test cu monitor Holter poate fi efectuat dacă o electrocardiogramă tradițională (ECG sau EKG) nu oferă suficiente detalii despre starea inimii. Dacă bătăile neregulate ale inimii sunt rare, poate fi necesar un monitor pe termen mai lung numit înregistrare de evenimente.
Un monitor Holter este purtat de obicei timp de 1 până la 2 zile. În acest timp, dispozitivul înregistrează toate bătăile inimii.
Monitorizarea Holter este nedureroasă și neinvazivă. Senzorii (electrozii) și firele pot fi ascunse sub îmbrăcăminte. Aparatul este purtat pe curea sau atașat de o curea.
Nu scoateți monitorul Holter – acesta trebuie purtat pe toată perioada de înregistrare, chiar și în timpul somnului.
Utilitatea principală a testelor de efort este reprezentată de diagnosticarea și aprecierea severității bolii cardiace ischemice (uneori denumită boala coronariană), înregistrând electrocardiograma în timpul efortului fizic. Boala este dată de îngustarea vaselor de sânge ale inimii (arterelor coronare).
Electrocardiograma de efort este o investigație care arată modificările ce apar în inimă și pune în evidență situația în care aceasta suferă pentru că nu primește suficient oxigen. Pentru cei la care diagnosticul de boală ischemică este deja cunoscut, testul de efort poate arăta dacă evoluția este una bună sau nu, evaluând periodic pragul de efort la care apare durerea și comparându-l mereu cu rezultatele anterioare.
Testul de efort cardiac durează între 15 și 30 de minute în mod normal, iar rezultatele sunt interpretate de medic în timp real.